Glas is een delicaat maar fascinerend materiaal. Het is enerzijds fragiel, maar anderzijds onverwoestbaar. Het bewerken ervan is niet eenvoudig. Er zijn talloze manieren om glas te bewerken.

Ik heb me met name het fusen en slumpen van glas eigen gemaakt, waarmee zowel praktische gebruiksartikelen als schalen te maken zijn als aparte en verrassende decoratieve elementen.

Fusen of glasfusing is een techniek in de glaskunst, die er op neerkomt dat stukken glas, al dan niet van verschillende kleuren geheel of gedeeltelijk met elkaar versmelten en één geheel worden. Daarbij bestaat de mogelijkheid om kleuren te laten vermengen of in elkaar te laten overvloeien. Om dit te bereiken moeten de glasdelen gesmolten worden in een speciale glasoven, die temperaturen tot rond 900 graden bereikt. Alleen verhitten is niet voldoende. Het verhitten en afkoelen dient volgens een aparte stookcurve te gebeuren, die voor elk soort glas anders is en bovendien afhankelijk is van de grootte van de te fusen stukken.

Na het fusen is het glas weliswaar versmolten, maar heeft nog geen vorm. Die brengen we aan door middel van een aantal technieken, die slumpen wordt genoemd. In het kort komt het er op neer dat de vlakke glasplaat, die bestaat uit versmolten stukken glas, door middel van een mal in een nieuwe stookgang vorm krijgt. Het aantal te maken vormen is eindeloos, maar kent wel een aantal technische beperkingen.
Ik gebruik voor mijn objecten alleen hoogwaardig en speciaal door en door gekleurd fuseglas.

De eerste basisvaardigheden van het op deze wijze bewerken van glas komen aan bod in de workshops, die ik geef en die voor elke deelnemer afgesloten wordt met een zelfgemaakt glazen object.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s